“Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen”
Wanneer een arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld voor een arbeidsdeskundig onderzoek, is er vaak sprake van verzuim. Het is dan fijn om te weten wat wél en niet meer kan voor een werknemer. Volgens Martine Forschelen en Tanja Meuffels reiken arbeidsdeskundigen van Margolin nieuwe mogelijkheden aan. Dit draagt bij aan de continuïteit binnen de teams van Daelzicht.
Sinds een jaar zijn Margolin en Daelzicht partners voor arbeidsdeskundig onderzoek en advisering. Dit startte met een pilot na een hernieuwde kennismaking tussen arbeidsdeskundige Marianne Rooijakkers en Martine Forschelen, adviseur Arbeid & Gezondheid bij Daelzicht. Zij licht toe: “Na evaluatie van de huidige partner waren we op zoek naar een andere partij voor arbeidsdeskundige onderzoeken. Ik wist van een eerdere samenwerking met Marianne dat zij goede kwaliteit en goede rapporten levert en met je meedenkt. Via een berichtje op LinkedIn is het balletje weer gaan rollen.” De klik met een andere arbeidsdeskundige uit de regio, Ingrid Keunen, werd ook meteen gevoeld. Intussen is een driejarige samenwerkingsovereenkomst ingegaan.
Meer draagvlak voor uitkomsten
Naast de persoonlijke klik vinden de organisaties elkaar in hun visie op verzuim. Martine: “Altijd zoeken naar mogelijkheden is voor ons heel belangrijk gezien de krappe arbeidsmarkt. We willen graag mensen binnen Daelzicht aan het werk houden. Wat kan iemand nog wel? En hoe kunnen we de werkzaamheden binnen onze teams hierop aanpassen? We zijn tevreden over de adviezen die we krijgen. De arbeidsdeskundigen helpen ons ook om richting leidinggevenden te communiceren wat het advies in de praktijk betekent. Zo creëren we meer draagvlak wanneer bijvoorbeeld aanpassingen in werk of taken nodig zijn.”
Korte lijntjes
De samenwerking tussen de arbeidsdeskundigen en drie adviseurs Arbeid & Gezondheid bij Daelzicht wordt ook gewaardeerd. Martine: “Ik vind de arbeidsdeskundigen sterk in gespreksvoering. En in rapporten zie ik veel details terug, wat aangeeft dat ze echt een goed beeld hebben gekregen van taken en de werkplek. Ook koppelen ze adviezen duidelijk terug aan onze medewerkers. Tanja vult aan: “Ik verwacht ook wel dat ze met ons meedenken. Zo zijn we ook gewend te werken.” Tegelijkertijd geeft arbeidsdeskundige Marianne van Margolin aan: “De ruimte hiervoor durf ik ook te nemen in deze organisatie. Bijvoorbeeld door extern expertise in te schakelen als een casus te ingewikkeld wordt. We kijken als arbeidsdeskundige objectief naar belasting en belastbaarheid van een medewerker. Maar soms speelt er meer dan een beperking of ziekte. We werken dan een concreet traject uit in een advies, waarmee de adviseurs binnen Daelzicht verder kunnen.”
Over Daelzicht: Daelzicht is een zorgorganisatie met een groot en gevarieerd aanbod. De organisatie is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand, bijkomende lichamelijke of zintuiglijke beperkingen, psychische problemen of gedragsproblemen. Daelzicht biedt o.a. een passende woonplek, intensieve zorg en behandeling, fijne logeerplekken, zinvolle daginvulling, vrijetijdsbesteding, passend werk en opvang in vrije tijd en ambulante ondersteuning thuis, op school of locatie. De medewerkers en vrijwilligers zetten zich elke dag met plezier in voor cliënten op ruim 80 locaties in heel Limburg.