Langer doorwerken: hoe houd je dat werkbaar?  

Werkend Nederland blijft steeds langer aan het werk. Het aantal werkende 65-plussers is de afgelopen tien jaar met bijna 35 procent toegenomen, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wat betekent dit voor je beleid rondom duurzame inzetbaarheid? 

Een duurzaam inzetbaarheidsadvies geeft je de mogelijkheid om medewerkers langer aan het werk te houden op een gezonde manier. Het is een preventieve toets voor medewerkers over hun taakbelasting en passende maatregelen om uitval te voorkomen. Je krijgt antwoord op de vraag: Hoe kun je de werkzaamheden van medewerkers zo aanpassen dat zij inzetbaar blijven? Het geeft je als leidinggevende aanknopingspunten om in gesprek te blijven. En het bespaart je kosten voor verzuim én vervanging, wat op de huidige krappe arbeidsmarkt geen sinecure is.  

Wat kan een arbeidsdeskundige betekenen als het gaat om duurzame inzetbaarheid van je medewerkers?  

  • Een arbeidsdeskundige is vanuit Margolin vaak langere tijd bij een klant betrokken. Daarom hebben we al een beeld van de bedrijfsprocessen en weten we goed wat functies inhouden en waar nog ruimte  voor maatwerk is. Dus kunnen we goed met je meedenken. 
  • Als arbeidsdeskundigen zijn we gewend om samen te werken met de bedrijfsarts, bijvoorbeeld bij medische oorzaken van verzuim. Op het moment dat bijvoorbeeld een chronische aandoening speelt, kan een arbeidsdeskundige snel schakelen met de bedrijfsarts, bijvoorbeeld over het opgesteld inzetbaarheidsprofiel.  

Waarin verschilt het van bijvoorbeeld een preventief medisch onderzoek (PMO) of psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?  

Deze twee interventies worden regelmatig vanuit de arbodienst ingezet. Een duurzaam inzetbaarheidsadvies is meer gericht op de uitvoering van de functie en niet op diagnostiek. Het is dus te zien als een vervolgstap. Een arbeidsdeskundige kan snel werkaanpassingen en/of interventies in kaart brengen, om te zorgen dat iemand gezond aan het werk kan blijven. 

Voorbeelden van adviezen die voortkomen uit een onderzoek van een arbeidsdeskundige: 

  • belangrijke randvoorwaarden tijdens de werkzaamheden (bijv. frequentie contactmomenten en termijnen van aanpassingen) 
  • aanpassingen op taak- en functieniveau.
  • aanpassingen van de werkplek en de omstandigheden (bijv. inzet van hulpmiddelen) 
  • interventies ter bevordering van de inzetbaarheid (bijv. omscholing of loopbaanvraagstukken).

Aan de slag?

Benieuwd wat een arbeidsdeskundige voor je kan betekenen? Lees meer over dit advies of vraag vrijblijvend een offerte aan. Onze arbeidsdeskundigen denken graag met je mee!