Eigen regie model nog wel houdbaar?
Is eigen regie bij verzuim nog wel haalbaar in de huidige tijd? Door de toenemende werkdruk van leidinggevenden en hun veelzijdige verantwoordelijkheden, kennen zij hun medewerkers vaak onvoldoende. Dit leidt ertoe dat signalen van verzuim te laat worden herkend en noodzakelijke aanpassingen niet tijdig worden doorgevoerd.
Daarover gaat onze publicatie in de Business Guide van het FD over duurzame inzetbaarheid.
Focus op belasting en belastbaarheid
De kern van Margolins dienstverlening draait om het vinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid van medewerkers. “We worden ingeschakeld bij langdurig verzuim”, vertelt Marga Bouts. “Ons doel is te beoordelen of medewerkers hun werk kunnen hervatten of welke aanpassingen nodig zijn. Lukt dat niet, dan kijken we naar andere mogelijkheden binnen of buiten de organisatie.” Onze adviezen spelen een cruciale rol bij arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door het UWV. “Werkgevers en werknemers hechten veel waarde aan ons oordeel”, aldus Bouts.
Een holistische aanpak
Margolin werkt nauw samen met bedrijfsartsen en neemt ook de privésituatie van medewerkers mee in haar analyses. Toch komt de organisatie vaak pas na negen maanden in beeld, terwijl eerder ingrijpen essentieel kan zijn. “We bieden ook diensten aan vanaf de eerste zes maanden”, zegt Bissecker. “Maar veel leidinggevenden hebben een te grote span of control om eerder te anticiperen. Ze proberen simpelweg te veel ballen tegelijk in de lucht te houden.”
Door gerichte training en ondersteuning kun je organisaties helpen sterker te maken, zowel op het gebied van preventie als re-integratie. Zo wordt niet alleen verzuim gereduceerd, maar ook het werkplezier vergroot. “Een ideale aanpak begint met een volledige doorlichting van de organisatie. Leidinggevenden moeten behapbare taken hebben en getraind worden in vroegsignalering. Sociale en non-verbale signalen oppikken én het voeren van goede gesprekken zijn essentieel. Het draait om het geven van de juiste tools om hun werk goed te doen.”
Margolin versterkt de aanpak van re-integratie
Per januari 2025 nemen Marga Bouts en Juliëtte Bissecker het stokje over als respectievelijk directeur Oost- en West-Nederland van Margolin.. Samen leiden ze een team van 13 medewerkers op het bedrijfsbureau en ongeveer 50 arbeidsdeskundigen. Na een succesvolle pilot met een platte organisatie, waarbij vier regiomanagers het bedrijf bestuurden, is nu gekozen voor een nieuw model. “De dynamische arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen vragen om snelle beslissingen en wendbaarheid”, legt Bissecker uit. “Een directiestructuur helpt ons om strategisch nog slagvaardiger te zijn.”